Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Μεταλλακτικοί - Heavy Mental LP,1991

Οι Μεταλλακτικοί Επικίνδυνοι,όπως ήταν το όνομα του
γκρούπ,σχηματίστηκαν το '83,στην πόλη των Ιωαννίνων,
και έπαιζαν ένα θορυβώδες avant-garde,με την χρήση
πλήκτρων και γυναικείων φωνητικών.Μετά τη διάλυ-
ση τους το '85,τέσσερα απο τα έξι μέλη,επανασχηματί-
ζουν το συγκρότημα.Μετά απο πολλές καθυστερήσεις
και ατυχήματα,ηχογραφούν το '88 μια demo κασσέτα
με 7 κομμάτια και το '91 κυκλοφορούν το παρόν LP.
Να σημειωθεί πως τα 9 τραγούδια του δίσκου επιλέχθη-
καν ανάμεσα σε 25.Ο ήχος του δίσκου κυμαίνεται σε
rock n'roll επίπεδα,συνδυάζοντας το,με το punk,το garage,
το new wave,τη ψυχεδέλεια. Download
-

-
Σύνθεση:
Διονύσης Πάνος - φωνητικά
Κώστας Σπυρόπουλος - μπάσο
Αλέκος Παπαδόπουλος - κιθάρα
Σταύρος Σταυρόπουλος - τύμπανα
-
Tracklist:
1.Μονομαχία
2.Ότι κι αν γίνει
3.Αγάπη
4.Άλλοθι
5.Γνήσια κατάρα
6.Ένταση
7.Ιατρική επίσκεψη
8.Φοβίες
9.Απόσταση
-
Bitrate: 256 kbps
(covers included)

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nai men, alla...

Mporeis mhpws na alla3eis to onoma sta mp3 sto RAR giati DEN mporw na ta katebasw me ellhnikoys xarakthres.

Eyxaristw
Lewnidas

costakisp είπε...

Για να είσαι ο μόνος που
παραπονιέται,μάλλον κατι
κάνεις λάθος..
Το αρχειάκι είναι ανεβασμένο
στα αγγλικά..
Όταν το αποσυμπιέσεις,εμφανί-
ζονται οι ελληνικοί χαρακτήρες
στα i-tags..
Αν είναι αλαμπουρνέζικα,κάνε τα
copy-paste από το κείμενο σε
παρακαλώ..

Ανώνυμος είπε...

h kasseta isos apo to 1988 iparxei?

costakisp είπε...

Υπάρχει κάπου ανεβασμένη χωρις
εξώφυλλο..Μάλλον στο soulseek,
απ'οτι μου είπε,αυτός που μου την
έδωσε..
Αν το βρω κάποτε,θα την ανεβάσω
κι εγώ..
Είναι πολύ αξιόλογη κασσετούλα,
με κομματάρες απο Κεφάλαιο 24,
Επίπτωσις και Φυσιολατρικό Σύλλογο.

Ανώνυμος είπε...

Παραθέτω λίγα περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του θέματος: Οι "Μεταλλακτικοί Επικίνδυνοι" δημιουργήθηκαν στα Γιάννενα το 1983, σε μια εποχή που στη συγκεκριμένη πόλη υπήρχε έντονη underground σκηνή. Την ίδια εποχή στην ίδια πόλη είχαν ξεκινήσει και οι "Κεφάλαιο 24", ενώ στη Θεσσαλονίκη οι "Τρύπες" ξεκινούσαν επίσης τις πρώτες τους πρόβες. Τότε μέλη των "Μεταλλακτικών Επικίνδυνων" δημιούργησαν μια εντελώς ανεξάρτητη "εταιρεία" ηχογραφήσεων και διανομής της μουσικής των συγκροτημάτων της πόλης των Ιωαννίνων τη "ΒΑΡΚΑ RECORDS Ε.Π.Ο." (όπου Ε.Π.Ο. μεταφράζονταν σε "Εταιρεία Περιορισμένης Ορατότητας"). Η "εταιρεία" αυτή κατά βάση παρήγαγε δύο ολοκληρωμένα έργα (σε κασσέτα φυσικά): το ένα ήταν το "ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ" των Μεταλλακτικών Επικίνδυνων (ολόασπρο εξώφυλλο με κόκκινο σταυρό στη μέση) και το οποίο περιελάμβανε όλες τις ηχογραφήσεις του group στην αρχική πολυμελή του σύνθεση και το δεύτερο ήταν η συλλογή με τίτλο "0651" (από τον τότε τηλεφωνικό κωδικό κλήσης των Ιωαννίνων), στην οποία συλλογή περιλαμβάνονταν κομμάτια από τους Μεταλλακτικούς Επικίνδυνους, τους Κεφάλαιο 24, τους Έγχρωμο Γάλα κ.α. Και οι δύο αυτές κασσέτες είχαν κυκλοφορήσει σε 200 περίπου αντίτυπα και είχαν προωθηθεί εκτός από τα Γιάννενα και στην Αθήνα. Έγιναν ανάρπαστες μέσα σε λίγες μέρες αλλά δεν κυκλοφόρησαν ποτές ξανά και κατά συνέπεια τη στιγμή αυτή αποτελούν εξαιρετικά σπάνια συλλεκτικά κομμάτια για όποιον τις κατέχει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τότε εκπομπή του Αργύρη Ζήλου "Απόηχοι" (εκπομπή με φανατικό κοινό, την οποία άκουγαν όσοι ενδιαφέρονταν για το συγκεκριμένο είδος, δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα τότε), είχαν παρουσιαστεί σε μια κοινή εκπομπή από μισό χρόνο το κάθε group, οι "Μεταλλακτικοί Επικίνδυνοι" και οι "Τρύπες" (η σε πρώτη φορά πανελλαδική παρουσίαση του group τότε).
Το 1985 οι "Μεταλλακτικοί Επικίνδυνοι" με την αρχική πολυμελή σύνθεσή τους πρακτικά διαλύονται και 4 μέλη από αυτούς, μετακομίζουν στη Θεσσαλονίκη (στην οποία ουσιαστικά είχε μεταφερθεί και ολόκληρη η τότε Ελληνική μουσική σκηνή, αν εξαιρέσεις κάποια groups όπως οι Last Drive, η Λευκή Συμφωνία, κλπ, τα οποία είχαν έδρα Αθήνα - αριθμητικά πάντως η Θεσσαλονίκη την εποχή εκείνη υπερτερούσε κατά πολύ, τόσο σε αριθμό συγκροτημάτων, όσο και σε συναυλιακούς χώρους). Οι "Μεταλλακτικοί" (πλέον) με αρκετά αλλαγμένο ήχο και κινούμενοι σε παραδοσιακές rock 'n' roll γραμμές, δημιουργούν μαζί με κάποια άλλα φιλικά τους group στη Θεσσαλονίκη (όπως η Ναυτία, οι Εκτός Ελέγχου, κλπ), σε κάποιον παράδρομο της κρεταγοράς πίσω από την Αριστοτέλους, ένα studio προβών και demo ηχογραφήσεων, το οποίο πρακτικά χρησιμοποιείται σχεδόν από ολόκληρη τη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια μετά.
Οι Μεταλλακτικοί, με άπειρες δυσκολίες, κακοτυχίες και αναβολές, ηχογραφούν τελικά το Heavy Mental LP και συνεχίζουν να δίνουν συναυλίες σε πολλές πόλεις στη Ελλάδα. Υπήρξε το πρώτο group το οποίο έπαιξε στον (τότε νέο) συναυλιακό χώρο του "ΑΝ" και το 1987 μαζί με τις Τρύπες παίζουν στο "Ρόδον". Μετά από 2 χρόνια και με την προσθήκη εός δεύτερου κιθαρίστα, ηχογραφούν άλλο ένα LP, το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ, αντιμετωπίζοντας ανυπέρβλητα προβλήματα διανομής και συνεννόησης με τις ελάχιστες "ανεξάρτητες" τότε δισκογραφικές εταιρείες. Το group έδωσε την τελευταία του συναυλία στα Γιάννενα, απ΄όπου είχε ξεκινήσει, μαζί με τους Last Drive και τα μέλη του ακολούθησαν έκτοτε διαφορετικές πορείες το καθένα.
Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ότι όλα αυτά, διαδρματίζονταν σε μια εποχή στην οποία είτε δεν υπήρχαν, είτε μόλις εμφανιζόνταν, το MTV, τα CD και ο ψηφιακός ήχος, το MAD, το Internet και τα MP3's - και το μόνο που υπήρχε ήταν το πάθος και η τρέλλα ορισμένων ανθρώπων, για να εκφραστούν μέσα από ένα δικό τους, πρωτότυπο και αυθεντικό τρόπο. Μιλάμε δηλαδή για μια εποχή, η οποία τη στιγμή αυτή να μοιάζει "προϊστορική" από τεχνολογικής πλευράς αλλά από απόψεως περιεχομένου και "ψυχής", δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτε με όλο αυτό που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Δεν κρίνω και δεν αξιολογώ το αν τότε ήταν "καλύτερα" ή "χειρότερα" (αυτό ίσως δεν είναι δική μου δουλειά) αλλά σίγουρα ήταν "διαφορετικά"....

Alecos Papadopoulos είπε...

Είμαι ο Αλέκος Παπαδόπουλος των Μεταλλακτικών, και θέλω να σε ευχαριστήσω που ψηφιοποίησες τον δίσκο μας και τον ανέβασες στο Internet, δίνοντας την ευκαιρία σε πολύ περισσότερο κόσμο να τον βρει και να τον ακούσει.
ΑΠ